Burgerwindmolen Ford

Limburgers willen eigen burgerwindmolen op Ford-site
 Burgerwindmolen op Fordsite met logo REScoop.jpg
15 juni 2016
Burgercoöperaties Bronsgroen en Ecopower vragen aan de Vlaamse Regering dat Limburgers de kans krijgen om hun eigen windmolen(s) te bouwen op Ford-site.
De Vlaamse Regering is op zoek naar partners om de Ford-site te ontwikkelen met het oog op de creatie van nieuwe tewerkstelling. De REScoops Bronsgroen en Ecopower kunnen zorgen voor nieuwe groene jobs.

Coöperaties zorgen voor groene jobs
Ook energiecoöperaties kunnen een rol spelen bij het creëren van jobs. Bronsgroen en Ecopower willen met die burgerwindmolen(s) groene jobs creëren. De opbrengsten zullen namelijk dienen om (*) huizen van Limburgers energiezuiniger te maken. Hiervoor zullen we deskundige arbeiders nodig hebben: isolatiewerkers, verwarmingsspecialisten e.d.
(*)  na aftrek van een beperkt dividend voor coöperanten.

Oproep aan Vlaamse Regering
Bronsgroen en Ecopower vragen aan de Vlaamse Regering dat zij ervoor zorgt dat de Limburgers de kans krijgen om minstens één (liefst meer) echte burgerwindmolen te bouwen. Dit kan heel eenvoudig door in de verkoopovereenkomst van de gronden een clausule op te nemen die dit voorziet.
Er zijn de voorbije jaren al heel wat windmolens gebouwd op Genk-Zuid. De winsten hiervan vloeien echter bijna volledig naar de aandeelhouders van bedrijven die ze bouwden, zoals Electrabel (nu Engie), Machiels en Limburg Wind. Burgers konden niet of nauwelijks mee investeren in die windmolens.

Steun van Limburgse middenveld
Een waslijst aan Limburgse verenigingen steunen dit idee van de REScoops: KWB Limburg, Greenpeace Limburg, Universiteit Maatschappelijk Belang, Limburgse Milieukoepel, Transitie Limburg, Hart Boven Hart Limburg en Stebo. Ook de vakbonden zijn het idee van burgerwindmolens genegen.
Deze organisaties zullen hun achterban oproepen om mee een petitietekst te ondertekenen.

Global Wind Day
De REScoops Bronsgroen en Ecopower lanceren hun oproep op 15 juni, de jaarlijkse ‘Global Wind Day’. Limburgers kunnen namelijk voor 100% mede-eigenaar worden van windmolens als ze aansluiten bij een van deze burgercoöperaties. REScoops werken namelijk volgens het principe van rechtstreekse participatie, wat ervoor zorgt dat de coöperanten ook volwaardig mede-eigenaar worden.

Contactpersonen:
  • Bronsgroen: Anton Gerits, gsm 0494 57 09 65, anton.gerits[!]bronsgroen.be
  • Ecopower: Tom Willems, gsm 0488 36 58 52, Tom.Willems[!]ecopower.be

© 2011 - 2018 BronsGroen cvba