REScoops claimen wind

13/06/2015
Zaterdag 13 juni actie Windclaim in Maasmechelen: de wind is van iedereen!
dewindisvaniedereen 1.jpg
Lim-Burgers in actie
Op zaterdag 13 juni 2015 voerden coöperanten van Bronsgroen en Ecopower, allebei energiecoöperaties lid van de Vlaamse federatie REScoop, samen een actie 'De wind is van iedereen', in Maasmechelen op de grens met Nederland.
Wij willen dat het hele Vlaamse grondgebied wordt afgebakend als gebied waarop voor iedereen het principe geldt dat de wind voor iedereen is. Met andere woorden, dat in heel Vlaanderen burgerinitiatieven mee kunnen participeren in windenergieprojecten of de ruimte krijgen om die zelf op te zetten.

Sociaal rechtvaardige energietransitie
Met deze actie willen de REScoops (hernieuwbare energiecoöperaties, in Limburg Ecopower cvba en Bronsgroen cvba-so) beklemtonen dat de wind in Vlaanderen een gemeengoed is waarvan de exploitatie ten goede moet komen van alle burgers en de gemeenschap in het algemeen, en niet enkel de projectontwikkelaars en de grondeigenaars.
Wij willen dat de burgers, die 90% van het ondersteuningsmechanisme voor hernieuwbare energie (het groene stroomcertificatensysteem) betalen, ook mede-eigenaar kunnen worden van de hernieuwbare productie-installaties. Dit kan via het systeem van directe participatie, waar alle REScoops in Vlaanderen voorstander van zijn.

Oostelijke windclaim
Coöperanten van Bronsgroen en Ecopower hebben samen op het oostelijke punt de claim gepland, ter hoogte van de Maas in Uikhoven.
Plaats: café Udec-Hove, Schoorstraat 113, 3631 Maasmechelen-Uikhoven.
Op onderstaande foto’s ziet u dat een windvaan in de grond werd geplaatst met daaraan een plakkaat waarop de claim te lezen staat.

Meer info:

  • Volledige persbericht: klik hieronder
  • website REScoop Vlaanderen: www.rescoopv.be

RESCOOPS CLAIMEN WIND - Foto 1RESCOOPS CLAIMEN WIND - Foto 2RESCOOPS CLAIMEN WIND - Foto 3
Klik op de foto voor een grote weergave
Beweeg de muis over de vergrote foto voor de volgende foto of de vorige foto
© 2011 - 2018 BronsGroen cvba