Energiejacht op maat

26/11/14
pl_logo_MET STEUN VAN LIMBURG.jpgBronsgroen heeft onderstaande activiteiten kunnen ontplooien dankzij financiële ondersteuning door de provincie Limburg.
Zeven energiemeesters staan klaar
Op 1 december start het tweede seizoen van de campagne Energiejacht op Maat, een samenwerking tussen Provincie Limburg, BBL, een aantal Limburgse OCMW's en Bronsgroen.
Onze pool van 7 energiemeesters is nu klaar om te starten met het aan  huis begeleiden van kansarme gezinnen, in samenwerking met enkele Limburgse sociale actoren.
  • Een van onze energiemeesters was in september 2014 al gestart met het begeleiden van een 5-tal huurders van het SVK het Scharnier in Genk. Deze samenwerking met SVK Het Scharnier van Genk wordt positief geëvalueerd, en blijft gewoon doorlopen in de campagneperiode.
  • We zijn momenteel in gesprek met verschillende OCMW's over een samenwerking.
16/10/2014
Bronsgroen start met 5 nieuwe energiemeesters
In december 2014 start de tweede editie van de campagne Energiejacht op maat van BBL en Provincie Limburg.
Bronsgroen neemt opnieuw actief deel, en start met 5 nieuwe vrijwilligers die de opleiding gaan volgen, en vervolgens als energiemeesters aan de slag zullen gaan met deze campagne in hun eigen of een naburige gemeente.
Samen met onze 2 energiemeesters die vorig jaar de opleiding al volgden, zullen we binnenkort een pool van 7 energiemeesters ter beschikking kunnen stellen van gemeentes, OCMW's, Sociale Verhuurkantoren of Sociale Huisvestingsmaatschappijen die een beroep willen doen op de expertise van deze energiemeesters.

Wat is Energiejacht Op Maat?

logo Energiejacht.jpgDe campagne ‘Energiejacht Op Maat’ is een onderdeel van de campagne ‘Energiejacht’ en richt zich specifiek tot kansengroepen. “Kansarmen hebben – meer nog dan de doorsnee Vlaming – baat bij energiebesparing”, zegt gedeputeerde voor Leefmilieu Ludwig Vandenhove.
“Wanneer de energieprijzen stijgen, vormen ze een kwetsbare groep en dreigen ze in energiearmoede terecht te komen. Deelname aan de campagne ‘Energiejacht Op Maat’ kan voor hen een hefboom zijn in de strijd tegen deze energiearmoede. Bovendien leren de deelnemers aan ‘Energiejacht Op Maat’ om hun energiefactuur beter te begrijpen, waardoor ze sterker in hun schoenen staan om mogelijke misbruiken aan te kaarten, en helpen dit soort initiatieven het Mattheuseffect binnen duurzaam beleid zo veel mogelijk te vermijden.”


Projecten in Limburg

Een 150-tal kansarme gezinnen namen in 2013 in Limburg deel aan de campagne ‘Energiejacht Op Maat’. Deze campagne van Bond Beter Leefmilieu (BBL) mikte op energiebesparing bij gezinnen tijdens het stookseizoen (van 1 december 2013 tot 31 maart 2014), door gedragsverandering en/of kleine investeringen. De campagne werd ondersteund door de provincie Limburg en Infrax, en spoort de gezinnen aan om op zoek te gaan naar energievreters in huis en op die manier hun energiefactuur drastisch te verlagen.

Bijdrage van Bronsgroen
Bronsgroen heeft in de voorbije campagne in 3 gemeentes een project Energiejacht op Maat begeleid, door het ter beschikking stellen van energiedeskundigen:
  • in Bilzen: in samenwerking met Cordium, in de sociale wijk Gansbeek, en OCMW Bilzen
  • in Hasselt: in samenwerking met Cordium, in  de sociale wijk Rode Rok
  • in Genk: in samenwerking met Sociale Verhuurkantoor 't Scharnier
Lees hieronder het volledige persbericht van 03/12/13.
© 2011 - 2019 BronsGroen cvba