Wat zijn coöperaties?

logo ica nl.jpg 2012 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de Coöperaties. Coöperaties kunnen namelijk een wezenlijke oplossing betekenen voor de huidige economische crisis, die is ontstaan door een blinde honger naar winst.
Coöperatieve ondernemingen realiseren naast winst ook sociale en ecologische doelstellingen, en hebben daardoor een maatschappelijke meerwaarde.


Mondragon - Arbeiders lassen.pngOp 1 mei zond Canvas een reportage uit over de Spaanse stad Mondragon, waar het overgrote deel van de bevolking werkt in coöperaties.
Elke werknemer is er mede-eigenaar en men beslist samen welke keuzes het bedrijf moet maken. Met succes, ook in deze economisch harde tijden. Mondragon maakt hoogtechnologische producten en is als 7e grootste bedrijf van Spanje uitgegroeid tot een multinational met vestigingen over de hele wereld.
Klik hier om deze boeiende reportage te bekijken.

Ook de Vlaamse overheid gelooft in de voordelen van coöperaties. Zo worden startende coöperaties zoals Bronsgroen ondersteund, en is er de website www.cooperatiefvlaanderen.be waar de principes van coöperatief ondernemen goed worden uitgelegd.
© 2011 - 2019 BronsGroen cvba