Werkgroep energie-efficiëntie

schoolgebouw

1. Scholen energiezuinig maken

Heel veel scholen in Limburg zitten met verouderde gebouwen, waar de energie langs vensters en deuren buiten vliegt. Er zijn dringend investeringen nodig, maar de Vlaamse Regering zit krap bij kas.
Wil jij je steentje bijdragen aan het verlagen van de energiefactuur in de scholen in Limburg? Sluit dan aan bij onze werkgroep scholen, die al enkele mooie resultaten heeft geboekt.

2. Gebouwen sociale organisaties en hun gebruikers energiezuinig maken

Ook andere sociale organisaties zitten met verouderde gebouwen, en hebben vaak te weinig middelen om deze energiezuinig te maken:

 • Sociale huisvestingsmaatschappijen: vele sociale huurwoningen zitten nog met verouderde isolatie en verwarmingsketels, soms enkel glas, ... 
 • Ook OCMW's, en organisaties die mooie sociale doelstellingen willen realiseren (zoals Sint-Vincentius, RIMO, ...) hebben vaak niet de middelen of kennis om die gebouwen energiezuinig te maken.

Deze werkgroep heeft volgende opdrachten:

 1. Het uitwerken van economische modellen om de energiefactuur in scholen & sociale organisaties te verlagen; het ESCO-model biedt veel perspectief voor ons als coöperatie.
 2. Het actief zoeken naar scholen en organisaties in Limburg die interesse hebben om samen te werken met ons als burgercoöperatie om hun gebouw(en) energiezuinig te maken (voeren van gesprekken met directie, raad van bestuur, oudercomité, leerkrachten, ...)
 3. Het uitvoeren van plaatsbezoeken om de staat van de gebouwen te analyseren, en te onderzoeken welke investeringen mogelijk zijn. 
 4. Het effectief investeren in gebouwen van scholen & sociale organisaties die overtuigd zijn van de meerwaarde van ons aanbod. We hebben al geïnvesteerd in zonnepanelen, LED-verlichting en verwarming.

Specifiek voor scholen: 

 1. Het uitwerken van educatieve modellen om leerlingen te sensibiliseren:
  1. rond hernieuwbare energie: hiervoor hebben we een eigen educatief pakket ontwikkeld, dat kan ontleend worden bij de MOS-verantwoordelijken van de provincie Limburg. Zie hieronder een foto van ons educatief pakket tijdens een les.
  2. rond coöperatief ondernemen: dit willen we nog ontwikkelen 
 2. het vormen van leerkrachten die aan de slag willen gaan in de klas met die educatieve modellen. 

De werkgroep draait op het enthousiasme van een aantal geëngageerde coöperanten en sympathisanten, en wordt ondersteund door de technische en economische expertise van de energiedeskundigen van Bronsgroen.

Interesse? Stuur even een mailtje naar scholen[at]bronsgroen.be en we nemen contact met je op!  

© 2011 - 2019 BronsGroen cvba