170 zonnepanelen maken Kortessem groener en duurzamer

Lokaal bestuur Kortessem stelt de daken van 3 openbare gebouwen ter beschikking voor het opwekken van lokale zonne-energie met burgerparticipatie.

De financiering gebeurt volledig met burgerkapitaal: alle inwoners van Kortessem kunnen investeren, mede-eigenaar worden van dit project én thuis de geproduceerde groene burgerenergie afnemen. Zo gaat niet enkel de opgewekte stroom, maar ook de meerwaarde naar de lokale gemeenschap.

Kortessem installeert dit najaar zonnepanelen op de daken van CC Mozaïek, Oude Sporthal De Weyer en Basisschool De Klok. Het lokaal bestuur van Kortessem doet dit samen met de Limburgse burgercoöperatie Bronsgroen cv.

Samen komen er zo’n 170 zonnepanelen, goed voor een vermogen van 75 KWp en een jaarlijkse productie van 68.000 kWh. Dat komt overeen met het jaarverbruik van 20 Vlaamse huishoudens. Daarmee vermijden we jaarlijks een uitstoot van 16 ton CO2.

De opgewekte energie wordt grotendeels plaatselijk verbruikt door de gemeente tegen een voordelig tarief. De stroom die op het dak van de Oude Sporthal geproduceerd en op het net geïnjecteerd wordt, wordt via het principe van energiedelen geleverd aan andere gebouwen van de gemeente. De overschot aan opgewekte energie van CC Mozaïek en Basisschool De Klok wordt in het net geïnjecteerd en geleverd aan de Kortessemnaars die mede-eigenaar zijn van de zonnepanelen.

Dit initiatief zal niet alleen de CO2-uitstoot van het gemeentelijk patrimonium verminderen,
maar ook bijdragen aan lokale energieprojecten en sociale initiatieven. Hiermee zet de
gemeente Kortessem zich achter de doelstelling om tegen 2030 ten minste 40% van de CO2
uitstoot op het grondgebied terug te dringen, in het kader van het Vlaams Energie- en
Klimaatplan (VEKP).

Investeren in zonne-energie is goed voor het klimaat en voor je portemonnee. Alleen heb je niet altijd zelf een (geschikt) dak voor zonnepanelen. Daarom krijg je nu de kans om te investeren in hernieuwbare energie in onze gemeente.

Voor deze projecten hoopt Bronsgroen 80.000 euro aan burgerkapitaal op te halen. Alle inwoners uit de regio Kortessem kunnen mede-eigenaar worden door één of meerdere aandelen van 125 euro te kopen (maximaal 200). In ruil voor je investering krijg je een dividend van maximaal 6%. Je deelt op die manier in de winst van de coöperatieve vennootschap Bronsgroen. Die brengt Limburgers samen om te investeren in projecten rond hernieuwbare energie en rationeel energieverbruik.

“Het nieuwe project is een belangrijke stap in de richting van duurzaamheid en milieubewustzijn, waarbij lokale gemeenschappen actief betrokken worden.”

Donald Martens (Schepen Omgeving, Patrimonium en Infrastructuur)

Er is meer goed nieuws voor wie niet alleen financieel wil bijdragen, maar ook direct betrokken wil zijn bij de overgang naar een duurzamere energievoorziening. Wie minstens twee Bronsgroen-aandelen bezit, kan ook profiteren van 100% groene stroom tegen een competitief tarief, geproduceerd door de zonnepanelen waar ze zelf eigenaar van zijn. Dit verloopt via burgerenergiecoöperatie Ecopower.

Heb je vragen? Kom op woensdag 18 september om 19:30 uur naar de infomarkt in de Raadzaal van het Gemeentehuis (Kerkplein 11, Kortessem). Aansluitend, om 20 uur, start de infosessie. Daar kom je alles te weten over de zonneprojecten en de werking van Bronsgroen.

Inschrijven voor deze infosessie kan tot dinsdag 17 september 2024.

Kan je niet aanwezig zijn, maar heb je wel interesse? Op donderdag 10 oktober om 20:00 uur is er een digitale infosessie waar we via een webinar alles uit de doeken doen.

Voor de digitale infosessie kan je inschrijven tot woensdag 9 oktober 2024.

Voor deze 3 projecten zoeken we 650 (Lim)burgers die ieder 1 aandeel kopen of 65 Kortessemnaars die ieder 10 aandelen kopen… Doe jij mee?

Intekenen doe je via onderstaande knop. Daar kan je één of meerdere aandelen (max. 200) van de coöperatie aankopen. Eén aandeel kost 125 euro en wordt nadien geïnvesteerd in het door jouw gekozen zonnepaneelproject in Kortessem.