Jenevermuseum Hasselt

Het Jenevermuseum in Hasselt wordt dit najaar een stukje duurzamer. Op het dak van het historische gebouw komen 60 coöperatieve zonnepanelen, waarmee het museum voortaan een deel van zijn energie zelf zal opwekken. Zo draagt het niet alleen bij aan een groenere toekomst, maar maakt het de authentieke Hasseltse jenever nóg specialer: gestookt met een vleugje zonneschijn!

De installatie zal jaarlijks zo’n 20.700 kWh produceren, vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van 6 Vlaamse huishoudens, en bespaart bijna 5 ton CO₂ per jaar. Dit project gaat verder dan duurzaamheid alleen: alle inwoners van Hasselt kunnen mede-eigenaar worden door te investeren via Bronsgroen. Zo deel je niet alleen in de winst, maar kun je ook thuis profiteren van de lokaal opgewekte groene stroom.

Met deze stap zet het museum niet alleen een voorbeeld voor andere culturele instellingen, maar versterkt het ook de betrokkenheid van de Hasselaren. Investeer mee en geniet binnenkort van duurzame jenever, aangedreven door de kracht van de zon!

Het Jenevermuseum in Hasselt, een ware parel van cultureel erfgoed, vertelt niet alleen het verhaal van België’s rijke jenevertraditie, maar vormt ook een inspirerend voorbeeld van hoe geschiedenis en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan. In het hart van dit historische gebouw, waar authentieke distilleerketels en eeuwenoude recepten herinneren aan het verleden, schittert binnenkort een toekomstgerichte innovatie: zonnepanelen op het dak.

Deze moderne toevoeging illustreert de kracht van symbiose tussen traditie en technologie. Zonder de charme en authenticiteit van het pand aan te tasten, wekt het museum nu eigen energie op, waarmee het niet alleen haar ecologische voetafdruk verkleint, maar ook een sterke boodschap uitdraagt.

Het Jenevermuseum laat zien dat behoud van erfgoed en duurzaamheid geen tegenpolen zijn, maar elkaar juist versterken. Bezoekers worden uitgenodigd om na te denken over hoe historische instellingen een voortrekkersrol kunnen spelen in een groene toekomst. Hier, waar de smaak van het verleden samenkomt met de energie van morgen, ontstaat een uniek en hoopgevend verhaal.

Aantal zonnepanelen60
Vermogen installatie25,50 kWp
Verwachte jaarlijkse opbrengst20.700 kWh
Aantal gemiddelde huishoudens6
Jaarlijkse CO2 besparing4,85 ton
Investering Bronsgroen€ 30.750
Aantal aandelen246
Eigenaarschap coöperanten100%
Installatie – ingebruiknamenajaar 2024

Met de zonnepanelen op het Jenevermuseum zet de Stad Hasselt een belangrijke stap richting haar ambitie om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. Deze installatie vermindert niet alleen de CO₂-uitstoot, maar maakt hernieuwbare energie ook toegankelijk voor de lokale gemeenschap. Door burgerparticipatie blijft de winst in de regio en werken we samen aan een duurzame toekomst.

Dit project is onderdeel van een breder initiatief waarbij de daken van het Jenevermuseum en Ontmoetingscentrum Godsheide worden ingezet voor de opwekking van zonne-energie. Eerder werden ook al zonnepanelen geplaatst op Lokaal Dienstencentrum Hogevijf. In totaal gaat het om 180 panelen met een vermogen van 75 kWp, goed voor een jaarlijkse productie van 65.000 kWh en een CO₂-reductie van ongeveer 14,5 ton. De totale investering van de twee PV-installaties wordt geraamd op 71.000 euro.

De financiering gebeurt volledig met burgerkapitaal. Inwoners van Hasselt kunnen investeren, mede-eigenaar worden en profiteren van de lokaal opgewekte groene energie. Zo komt niet alleen de stroom, maar ook de meerwaarde van dit project ten goede aan de gemeenschap.

Bronsgroen werd in 2019 en 2022 door het Vlaams Energiebedrijf (VEB) geselecteerd als partner voor de “Raamovereenkomst stroomafnameovereenkomst” in Limburg. Via deze samenwerking zorgt Bronsgroen voor de plaatsing en coöperatieve financiering van zonnepanelen op gebouwen van lokale besturen en andere overheden, volledig conform de wet op overheidsopdrachten. Ook de Stad Hasselt maakt gebruik van deze regeling.

De opgewekte elektriciteit wordt grotendeels lokaal gebruikt tegen een voordelig tarief. De overschot aan groene stroom wordt in het net geïnjecteerd en geleverd aan inwoners die mede-eigenaar zijn van de zonnepanelen. Zo komen zowel de stroom als de meerwaarde van deze projecten ten goede aan de lokale gemeenschap.

Op donderdag 20 februari 2025 om 19.30 uur organiseren we een infomarkt met aansluitend een infosessie in de Oude Gevangenis (Aula Louis Verhaegen), Martelarenlaan 42 in Hasselt. Dan geven we een stand van zaken over de zonne-installaties op de 2 locaties, leggen we uit hoe u mee kunt participeren en beantwoorden we alle vragen. Na de infosessie wandelen we nog naar het Jenevermuseum om na te praten bij een jenever gemaakt met groene stroom.

Inschrijven voor deze infosessie kan tot en met woensdag 19 februari 2025.

Op donderdag 27 februari 2025 om 20.00 uur organiseren we eveneens een digitale infosessie voor geïnteresseerden die eerder niet konden deelnemen. Na de inschrijving ontvang je een bevestigingsmail. Ten laatste op donderdagochtend 27 februari bezorgen we je een deelnamelink via e-mail. Je hoeft daarvoor geen aparte software of app te installeren.

Iedereen kan deelnemen aan dit webinar en inschrijven tot woendag 26 februari, 22 uur.

Wil jij bijdragen aan een duurzame energietransitie en tegelijk genieten van de voordelen? Investeer mee in de zonnepanelen op het Jenevermuseum en word mede-eigenaar van dit unieke project. Zo proef je binnenkort niet alleen de lekkerste jenever, maar ook het resultaat van jouw bijdrage aan groene energie.

Voor dit project zoeken we 246 Hasselaren die ieder 1 aandeel kopen of 25 Hasselaren die ieder 10 aandelen kopen… Doe jij mee?

Intekenen doe je via onderstaande link. Daar kan je één of meerdere aandelen (max. 200) van de coöperatie aankopen. Eén aandeel kost 125 euro en wordt nadien geïnvesteerd in het zonnepaneelproject voor het Jenevermuseum.