Ontmoetingscentrum Godsheide

In december 2024 werd het dak van het Ontmoetingscentrum Godsheide in Hasselt een stukje groener. Met de plaatsing van 118 coöperatieve zonnepanelen zet deze levendige ontmoetingsplek een belangrijke stap richting duurzaamheid en lokale energieopwekking.

De installatie is met een vermogen van 50 kWp goed voor een jaarlijkse productie van zo’n 45.135 kWh of het gemiddelde elektriciteitsverbruik van 13 Vlaamse huishoudens én een besparing van ongeveer 9,5 ton CO2.

Met dit initiatief zetten we opnieuw een stap richting een groenere toekomst, waarbij lokale gemeenschapscentra profiteren van moderne, duurzame energieoplossingen.

Ontmoetingscentrum Godsheide is een levendige ontmoetingsplek in Hasselt, waar lokale inwoners en bezoekers samenkomen voor diverse activiteiten, evenementen en bijeenkomsten. Het centrum staat symbool voor gemeenschap, verbinding en cultuur en vormt het hart van het gehucht Godsheide.

Door te investeren in duurzame technologieën toont Ontmoetingscentrum Godsheide zijn toewijding aan een duurzame toekomst en versterkt het zijn positie als voorloper in gemeenschapsinitiatieven. De zonnepanelen zullen niet alleen het milieu ten goede komen, maar ook de energiekosten van het ontmoetingscentrum verlagen. Dit initiatief past binnen de bredere duurzaamheidsdoelen van de stad Hasselt

Aantal zonnepanelen118
Vermogen installatie50,15 kWp
Verwachte jaarlijkse opbrengst45.135 kWh
Aantal gemiddelde huishoudens13
Jaarlijkse CO2 besparing9,5 ton
Investering Bronsgroen€ 40.250
Aantal aandelen322
Eigenaarschap coöperanten100%
Installatie – ingebruiknamedecember 2024

Met de zonnepanelen op het OC Godsheide zet de Stad Hasselt een belangrijke stap richting haar ambitie om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. Deze installatie vermindert niet alleen de CO₂-uitstoot, maar maakt hernieuwbare energie ook toegankelijk voor de lokale gemeenschap. Door burgerparticipatie blijft de winst in de regio en werken we samen aan een duurzame toekomst.

De PV-installatie op het van het Ontmoetingscentrum past in een totaalproject waarbij de daken van twee stedelijke gebouwen ter beschikking worden gesteld voor het opwekken van lokale hernieuwbare energie met burgerparticipatie. Ook op de daken van het Jenevermuseum in het stadscentrum worden zonnepanelen geplaatst. Eerder werden door Bronsgroen ook al zonnepanelen geplaatst op Lokaal Dienstencentrum Hogevijf.

In totaal gaat het over zo’n 180 coöperatieve zonnepanelen, goed voor een vermogen van 75 kWp  en een jaarlijkse productie van ongeveer 65.000 kWh. Omgerekend naar CO2-uitstoot betekent dit een jaarlijkse besparing van ongeveer 14,5 ton. De totale investering van de twee PV-installaties wordt geraamd op 71.000 euro.

De financiering gebeurt volledig met burgerkapitaal: alle inwoners van Hasselt kunnen investeren, mede-eigenaar worden van dit project én thuis de geproduceerde groene energie afnemen. Zo gaat niet enkel de opgewekte stroom, maar ook de meerwaarde naar de lokale gemeenschap.

Voor deze nieuwe zonneprojecten werd onder andere Bronsgroen cv in 2019 en 2022 door het Vlaams Energiebedrijf (VEB) geselecteerd als leverancier in Limburg voor de “Raamovereenkomst stroomafnameovereenkomst”. Daarbij staan de coöperaties in voor de plaatsing en coöperatieve financiering van PV-installaties bij lokale besturen en andere overheden of organisaties die onderhevig zijn aan de wet op overheidsopdrachten. Ook de Stad Hasselt deed beroep op deze raamovereenkomst.

De elektriciteit wordt grotendeels plaatselijk verbruikt door de stad tegen een voordelig tarief. De stroom die op de daken in Godsheide wordt geproduceerd en op het net geïnjecteerd, wordt bovendien via het principe van energiedelen geleverd aan andere gebouwen van de stad. Het overige deel wordt in het net geïnjecteerd en geleverd aan de coöperanten die klant zijn. Zo kunnen ook de inwoners van Hasselt mee genieten van de lokale groene stroom, geproduceerd door de installaties waar ze zelf eigenaar van zijn.

Het energieverbruik van Hasselt wordt zo nog groener én goedkoper. De CO2-uitstoot daalt en er komt budget vrij voor andere openbare uitgaven. En de winst van het project? Die stroomt net zoals de elektriciteit terug naar de gemeenschap via een dividend op het coöperatieve aandeel en via nieuwe investeringen in duurzame energieprojecten.

Op donderdag 20 februari 2025 om 19.30 uur organiseren we een infomarkt met aansluitend een infosessie in de Oude Gevangenis (Aula Louis Verhaegen), Martelarenlaan 42 in Hasselt. Dan geven we een stand van zaken over de zonne-installaties op de 2 locaties, leggen we uit hoe u mee kunt participeren en beantwoorden we alle vragen. Na de infosessie wandelen we nog naar het Jenevermuseum om na te praten bij een jenever gemaakt met groene stroom.

Inschrijven voor deze infosessie kan tot en met woensdag 19 februari 2025.

Op donderdag 27 februari 2025 om 20.00 uur organiseren we eveneens een digitale infosessie voor geïnteresseerden die eerder niet konden deelnemen. Na de inschrijving ontvang je een bevestigingsmail. Ten laatste op donderdagochtend 27 februari bezorgen we je een deelnamelink via e-mail. Je hoeft daarvoor geen aparte software of app te installeren.

Iedereen kan deelnemen aan dit webinar en inschrijven tot woendag 26 februari, 22 uur.

Doe mee en maak deel uit van een initiatief dat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook de gemeenschap versterkt. Ontmoetingscentrum Godsheide laat zien hoe we samen het verschil kunnen maken.

Voor dit project zoeken we 322 Hasselaren die ieder 1 aandeel kopen of 32 Hasselaren die ieder 10 aandelen kopen… Doe jij mee?

Intekenen doe je via onderstaande link. Daar kan je één of meerdere aandelen (max. 200) van de coöperatie aankopen. Eén aandeel kost 125 euro en wordt nadien geïnvesteerd in het zonnepaneelproject voor het Ontmoetingscentrum Godsheide.