Energie via windturbines

Geen energietransitie zonder windturbines! Om dezelfde hoeveelheid elektriciteit te produceren als één moderne windturbine, zijn maar liefst 25.000 zonnepanelen nodig — dat zijn ongeveer acht voetbalvelden.

Met een coöperatieve aanpak kan elke stad of gemeente profiteren van windenergie. Door directe burgerparticipatie worden omwonenden mede-eigenaar van de windturbine(s). Ze delen in de winst en genieten van lokale, groene burgerstroom tegen een eerlijke en stabiele prijs.

Als burgercoöperatie besteden we veel aandacht aan de bezorgdheden van omwonenden, evenals aan de zorgen van natuur- en milieuverenigingen bij de ontwikkeling van windenergieprojecten.

Deze aanpak vergroot het lokale draagvlak voor windenergie. Bovendien kan de stad of gemeente zelf investeren in het project en via die participatie kwetsbare huishoudens betrekken. Zo maximaliseert coöperatieve windenergie niet alleen de ecologische, maar ook de maatschappelijke meerwaarde.

Door windturbines te realiseren via burgercoöperaties, kan het lokale bestuur verschillende maatschappelijke, ecologische en economische voordelen realiseren:

  • Meer lokale energie en minder CO₂-uitstoot
    Windenergie geproduceerd in de eigen regio draagt direct bij aan klimaatdoelen en maakt de gemeente minder afhankelijk van fossiele energie.
  • Gemeente en inwoners kunnen mee investeren, eigenaar worden en genieten van de voordelen
    Zowel de gemeente als haar inwoners krijgen de kans om te investeren in de windturbine(s). Dit bevordert lokaal eigenaarschap, waarbij niet alleen de baten, maar ook de beslissingen in de regio blijven.
  • De elektriciteit en de meerwaarde stromen terug naar de lokale gemeenschap
    De opbrengsten van de windenergie blijven niet hangen bij grote commerciële spelers, maar vloeien terug naar de lokale economie. Hierdoor kunnen inwoners profiteren van lagere energiekosten, en een extra spaarcent via uitkering van dividenden.
  • Aandacht voor energiearmoede: bijdrage aan een lokaal, sociaal rechtvaardig energiesysteem
    Door een deel van de opbrengsten in te zetten voor sociale projecten, wordt er specifiek aandacht besteed aan kwetsbare inwoners. Dit helpt om energiearmoede te bestrijden en zorgt voor een inclusieve energietransitie.

Met coöperatieve windturbines wordt de energietransitie niet alleen versneld, maar ook eerlijker en duurzamer gemaakt, met tastbare voordelen voor alle betrokkenen.

  1. Breng (semi)publieke gronden in kaart voor een mogelijk burgerwindproject. Denk aan industrie- of landbouwgebied en gronden met voldoende afstand tot het woongebied.
  2. Bronsgroen voert een eerste screening uit en gaat na of een windproject mogelijk is.
  3. Zet via een bestek met rechtstreekse burgerparticipatie de geselecteerde grond(en) in voor de ontwikkeling van een coöperatief windproject.

Koepelfederatie REScoop Vlaanderen biedt concrete tools om coöperatieve energieprojecten te realiseren

Heb je ruimte op het terrein van jouw organisatie, bedrijf of gemeente voor een windturbine? Bronsgroen financiert en begeleidt de screening voor geschiktheid, bouw en onderhoud.

Laat je gegevens achter via onderstaande link naar ons contactformulier. Vul dit in en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op om een eventuele samenwerking te bespreken.