Hasselt innoveert met vijf nieuwe zonne-initiatieven

De Stad Hasselt blijft haar inzet tonen voor een groenere toekomst met de aankondiging van vijf nieuwe zonnepaneel-projecten. De daken van het Jenevermuseum en Ontmoetingscentrum Godsheide worden ter beschikking gesteld voor de opwekking van hernieuwbare energie. Door de fusie met Kortessem komen daar nog eens drie extra PV-installaties bovenop.

De vijf zonne-installaties wordt volledig gefinancierd met burgerkapitaal. Inwoners van Hasselt en omgeving krijgen de kans om te investeren, mede-eigenaar te worden van de zonnepanelen én thuis de lokaal opgewekte groene stroom af te nemen. Dit unieke project zorgt ervoor dat niet alleen de opgewekte energie, maar ook de meerwaarde ten goede komt aan de lokale gemeenschap.

Hasselt wil tegen 2050 klimaatneutraal zijn. Door te investeren in het stedelijk patrimonium en in te zetten op hernieuwbare energie en energie-efficiëntie, maakt de stad werk van haar klimaatdoelstellingen. Samen met interne stadsdiensten en partners zoals het Vlaams Energiebedrijf (VEB) en Bronsgroen worden structurele projecten opgezet om deze ambitie waar te maken.

Een concreet voorbeeld hiervan is de installatie van 350 zonnepanelen op vijf locaties in Hasselt en fusiegemeente Kortessem. Deze projecten dragen niet alleen bij aan een lagere CO2-uitstoot, maar maken ook energie betaalbaarder en toegankelijker voor zowel stedelijke diensten als lokale inwoners.

  1. Jenevermuseum en Ontmoetingscentrum Godsheide
    Op de daken van deze gebouwen worden 180 zonnepanelen geïnstalleerd met een totaal vermogen van 75 kWp. Deze panelen produceren jaarlijks ongeveer 65.000 kWh, wat overeenkomt met het elektriciteitsverbruik van 19 Vlaamse huishoudens. Dankzij deze installatie wordt jaarlijks een uitstoot van 14,5 ton CO₂ vermeden.
  2. CC Mozaïek, Oude Sporthal De Weyer en Basisschool De Klok (Kortessem)
    Hier worden 170 zonnepanelen geplaatst, eveneens met een totaal vermogen van 75 kWp. De geschatte jaarlijkse productie bedraagt 68.000 kWh, goed voor het verbruik van 20 Vlaamse huishoudens. Dit bespaart jaarlijks 16 ton CO₂-uitstoot.

De opgewekte elektriciteit wordt op verschillende manieren benut:

  • Direct lokaal gebruik: Een groot deel van de opgewekte stroom wordt rechtstreeks gebruikt door de gebouwen waar de zonnepanelen zich bevinden. Dit gebeurt tegen een voordelig tarief voor de stad.
  • Energiedelen: Overtollige stroom van locaties zoals OC Godsheide, CC Mozaïek en Basisschool De Klok wordt via het principe van energiedelen verdeeld naar andere stadsgebouwen.
  • Voor inwoners: De resterende overschot aan groene stroom wordt geïnjecteerd in het net en geleverd aan inwoners die mede-eigenaar zijn van de zonnepanelen. Dit maakt het energiegebruik niet alleen groener, maar ook betaalbaarder voor de lokale gemeenschap.

Door deze aanpak toont Hasselt hoe gemeenschappen samen met burgercoöperaties zoals Bronsgroen kunnen investeren in duurzame energieoplossingen die niet alleen goed zijn voor het milieu, maar ook economische voordelen bieden voor inwoners. Dit soort projecten versterken niet alleen de energietransitie, maar dragen ook bij aan sociale rechtvaardigheid in het energiegebruik.

Het project wordt volledig gedragen door Bronsgroen, dé Limburgse burger-energiecoöperatie die zich inzet voor een sociaal rechtvaardige energietransitie. De totale investering van de PV-installaties in Hasselt wordt geraamd op 71.000 euro, die in Kortessem op 80.000 euro.

Door te investeren in Bronsgroen-aandelen (aan 125 euro per aandeel), kunnen inwoners mede-eigenaar worden van deze zonnepanelen én van andere hernieuwbare energieprojecten.

Mede-eigenaars ontvangen niet alleen een aandeel in de winst, maar kunnen ook de opgewekte groene stroom via burgercoöperatie Ecopower thuis afnemen. Zo profiteren investeerders direct van duurzame energie die in hun eigen stad wordt geproduceerd.

“Coöperant worden bij een burger-energiecoöperatie betekent kiezen voor
100% duurzame energie én een stem krijgen in een organisatie die werkt aan
een groenere toekomst. Je draagt actief bij aan lokale energieprojecten,
versterkt de gemeenschap en hebt inspraak in belangrijke beslissingen.
Samen creëren we impact, voor nu en voor de generaties na ons!”

Romain Droogmans (coöperant uit Hasselt)

Op donderdag 20 februari 2025 om 19.30 uur organiseren we een infomarkt met aansluitend een infosessie in de Oude Gevangenis (Aula Louis Verhaegen), Martelarenlaan 42 in Hasselt. Dan geven we een stand van zaken over de zonne-installaties op de 2 locaties, leggen we uit hoe u mee kunt participeren en beantwoorden we alle vragen. Na de infosessie wandelen we nog naar het Jenevermuseum om na te praten bij een jenever gemaakt met groene stroom.

Inschrijven voor deze infosessie kan tot en met woensdag 19 februari 2025.

Op donderdag 27 februari 2025 om 20.00 uur organiseren we eveneens een digitale infosessie voor geïnteresseerden die eerder niet konden deelnemen. Na de inschrijving ontvang je een bevestigingsmail. Ten laatste op donderdagochtend 27 februari bezorgen we je een deelnamelink via e-mail. Je hoeft daarvoor geen aparte software of app te installeren.

Iedereen kan deelnemen aan dit webinar en inschrijven tot woendag 26 februari, 22 uur.

Wil jij bijdragen aan een klimaatneutraal Hasselt? Investeer dan in deze vijf zonneprojecten. Samen bouwen we aan een toekomst waarin hernieuwbare energie toegankelijk is voor iedereen en de voordelen lokaal blijven.

Voor deze 5 projecten zoeken we 1.208 (Lim)burgers die ieder 1 aandeel kopen of 121 Hasselaars die ieder 10 aandelen kopen… Doe jij mee?

Intekenen doe je via onderstaande knop. Daar kan je één of meerdere aandelen (max. 200) van de coöperatie aankopen. Eén aandeel kost 125 euro en wordt nadien geïnvesteerd in het door jouw gekozen zonnepaneelproject in Hasselt.