In de Oude Sporthal van Sportcomplex De Weyer in Kortessem bruist het van de sportieve energie. Deze veelzijdige sporthal biedt voor ieder wat wils. Terwijl sportliefhebbers zich uitleven op het veld, wordt er ook hard gewerkt aan een duurzame toekomst. In het najaar van 2024 worden er 56 coöperatieve zonnepanelen op het dak van de sporthal geplaatst., goed voor een jaarlijkse productie van zo’n 22.500 kWh of het gemiddelde elektriciteitsverbruik van 6,5 Vlaamse huishoudens én een besparing van ongeveer 5,25 ton CO2.
Dit zonnepanelenproject is niet alleen een investering in groene energie, maar ook in de lokale gemeenschap. Alle inwoners van Kortessem krijgen de unieke kans om mee te investeren in dit duurzame initiatief. Door deel te nemen, draag je bij aan de productie van groene stroom én profiteer je van de opbrengst. Het is een kans om actief bij te dragen aan een duurzamer Kortessem en tegelijkertijd voordeel te halen uit de opgewekte energie.
Over Oude Sporthal De Weyer
De Oude Sporthal De Weyer in Kortessem biedt een breed scala aan sportactiviteiten voor jong en oud. Of je nu een fanatieke sporter bent of gewoon lekker in beweging wilt blijven, de sporthal heeft voor ieder wat wils. Van populaire teamsporten zoals zaalvoetbal, basketbal en volleybal tot individuele activiteiten zoals badminton en tafeltennis – de mogelijkheden zijn eindeloos.
De ruime en goed uitgeruste sporthal is de ideale plek voor zowel recreatieve sporters als verenigingen om samen te komen en te trainen. Daarnaast worden er regelmatig lessen en workshops georganiseerd, zoals yoga, aerobics en dans, waarbij plezier en gezondheid centraal staan.
Door de installatie van deze groene energievoorziening draagt de sporthal bij aan een duurzamer Kortessem, terwijl jij geniet van je favoriete sport in een vernieuwde, milieuvriendelijke omgeving. Misschien moeten we in de toekomst dan ook niet meer spreken over de Oude Sporthal maar over de Groene Sporthal.
Projectdetails
Aantal zonnepanelen | 56 |
Vermogen installatie | 25 kWp |
Verwachte jaarlijkse opbrengst | 22.500 kWh |
Aantal gemiddelde huishoudens | 6,5 |
Jaarlijkse CO2 besparing | 5,25 ton |
Investering Bronsgroen | € 25.500 |
Aantal aandelen | 204 |
Eigenaarschap coöperanten | 100% |
Installatie – ingebruikname | najaar 2024 |
Kortessem evolueert naar klimaatneutrale gemeente
Deze zonne-installatie op het dak van Oude Sporthal past in een totaalproject waarbij de daken van drie openbare gebouwen ter beschikking worden gesteld voor het opwekken van lokale hernieuwbare energie met burgerparticipatie. Ook op de daken van de CC Mozaïek en Basisschool De Klok worden zonnepanelen geplaatst.
In totaal gaat het over zo’n 170 coöperatieve zonnepanelen, goed voor een vermogen van 75 kWp en een jaarlijkse productie van ongeveer 68.000 kWh. Omgerekend naar CO2-uitstoot betekent dit een jaarlijkse besparing van ongeveer 16 ton. De totale investering van de drie PV-installaties wordt geraamd op 80.000 euro.
De financiering gebeurt volledig met burgerkapitaal: alle inwoners van Kortessem kunnen investeren, mede-eigenaar worden van dit project én thuis de geproduceerde groene energie afnemen. Zo gaat niet enkel de opgewekte stroom, maar ook de meerwaarde naar de lokale gemeenschap.
Financiële en ecologische winst
Voor deze nieuwe zonneprojecten werd onder andere Bronsgroen cv in 2019 en 2022 door het Vlaams Energiebedrijf (VEB) geselecteerd als leverancier in Limburg voor de “Raamovereenkomst stroomafnameovereenkomst”. Daarbij staan de coöperaties in voor de plaatsing en coöperatieve financiering van PV-installaties bij lokale besturen en andere overheden of organisaties die onderhevig zijn aan de wet op overheidsopdrachten. Onder meer de gemeente Kortessem deed beroep op deze raamovereenkomst.
De elektriciteit wordt grotendeels plaatselijk verbruikt door de school tegen een voordelig tarief. De stroom die op het dak van de sporthal geproduceerd en op het net geïnjecteerd wordt, wordt via het principe van energiedelen geleverd aan andere gebouwen van de gemeente. Ook de inwoners kunnen mee genieten van de lokale groene stroom, geproduceerd door de installaties waar ze zelf eigenaar van zijn.
Dit initiatief zal niet alleen de CO2-uitstoot van het gemeentelijk patrimonium verminderen, maar ook bijdragen aan lokale energieprojecten en sociale initiatieven. Hiermee zet de gemeente Kortessem zich achter de doelstelling om tegen 2030 ten minste 40% van de CO2 uitstoot op het grondgebied terug te dringen, in het kader van het Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP).
Waarom investeren in coöperatieve zonnepanelen
Lokaal en duurzaam: De opgewekte energie wordt lokaal geproduceerd en draagt bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot.
Financiële voordelen: Als coöperant profiteer je van de opbrengst van de zonnepanelen. Dit betekent dat je niet alleen bijdraagt aan het milieu, maar ook aan je eigen portemonnee.
Gemeenschapsgevoel: Door te investeren in dit project, werk je samen met jandere inwoners aan een duurzamer Kortessem. Het is een kans om samen iets waardevols op te bouwen.
Doe mee en investeer in de toekomst
Dit is jouw kans om mee te bouwen aan een groener Kortessem. Of je nu veel of weinig kunt investeren, elke bijdrage helpt om dit project tot een succes te maken. Samen zorgen we ervoor dat Sporthal De Weyer niet alleen een plek is voor sport en spel, maar ook een symbool van duurzaamheid en gemeenschap.
Infomomenten
In september en oktober organiseerden we 2 infosessies waar de geïnteresseerde aanwezigen geïnformeerd werden over hoe zij mede-eigenaar konden worden van de 170 zonnepanelen die dit najaar geplaatst worden. Daar kon je alles te weten komen over de 3 zonneprojecten en de werking van Bronsgroen.
Kon je niet aanwezig zijn; geen nood. Hieronder kan je de getoonde presentatie bekijken en downloaden. Heb je nog vragen? Stuur ons dan een e-mail.
Doe mee!
Voor dit project zoeken we 204 Kortessemnaars die ieder 1 aandeel kopen of 20 Kortessemnaars die ieder 10 aandelen kopen… Doe jij mee?
Intekenen doe je via onderstaande link. Daar kan je één of meerdere aandelen (max. 200) van de coöperatie aankopen. Eén aandeel kost 125 euro en wordt nadien geïnvesteerd in het zonnepaneelproject voor Oude Sporthal De Weyer.