Windturbines Genk-Zuid

Deze turbines zullen jaarlijks tussen de 16 en 18 GWh groene stroom opwekken, wat overeenkomt met het elektriciteitsverbruik van 5.000 tot 6.000 Genkse huishoudens. Dankzij dit project krijgen burgers en KMO’s de kans om via coöperatieve investering mede-eigenaar te worden van lokaal opgewekte hernieuwbare energie en zo actief bij te dragen aan de energietransitie.

Genk-Zuid is het grootste bedrijventerrein van Limburg en behoort tot de grootste industriegebieden van Vlaanderen. Het gebied strekt zich uit over Genk, Bilzen (Kieleberg) en Zutendaal, waarbij het Genkse gedeelte alleen al 1.400 hectare beslaat.

Genk-Zuid staat bekend als een belangrijke hub voor de maakindustrie en logistiek, met bedrijven zoals Aperam, ArcelorMittal, Nitto, Genk Green Logistics, Essers en Port of Limburg. Het terrein is optimaal ontsloten via de weg, het spoor en het Albertkanaal, wat het een strategische locatie maakt voor zowel grote bedrijven als KMO’s. Bovendien krijgt circulariteit steeds meer aandacht binnen het terrein, wat past binnen de bredere transitie naar een duurzame en innovatieve economie.

Ook circulariteit krijgt meer aandacht op deze site, want het Ford-terrein op Genk-Zuid is na de sluiting van de autoproducent razendsnel herontwikkeld tot het veelzijdige bedrijventerrein dat het nu is.

In Genk-Zuid staan momenteel al 21 windturbines die samen groene stroom leveren aan zo’n 28.000 gezinnen. Met het project Zuidwind willen we dit aantal verder uitbreiden, want de toekomst ligt in duurzame, hernieuwbare energie.

In 2019 werd een milieueffectrapport (MER) goedgekeurd voor Zuidwind 1.0, wat resulteerde in de vergunning voor zes extra windturbines. Sindsdien is het project verder ontwikkeld en hertekend als Zuidwind 2.0. Dit nieuwe plan, dat in maart 2024 groen licht kreeg, voorziet in de bouw van maximaal 14 bijkomende windturbines. Wanneer het project volledig is gerealiseerd, zullen er in totaal 39 windturbines staan in het industriegebied. Samen zullen ze een belangrijke bijdrage leveren aan een duurzame en lokale energievoorziening en maken ze van Zuidwind een van de grootste onshore windparken in Vlaanderen.

Zuidwind is een samenwerking tussen overheden, bedrijven en projectontwikkelaars, waardoor de turbines op de best mogelijke locaties worden geplaatst. De nieuwste modellen zijn voorzien van geavanceerde technologieën om de impact op de omgeving te minimaliseren. Bovendien staan ze op industrieterreinen, op veilige afstand van woningen (250 tot 300 meter), waardoor overlast beperkt blijft.

De coöperatieve windturbines worden gebouwd op locaties G-14 en G-15
Vermogen windturbinesnog te bepalen
Verwachte jaarlijkse productie16.250.000 à 18.000.000 kWh
Aantal gemiddelde huishoudens5.000 à 6.000
Jaarlijkse CO2 besparing4.875 à 6.300 ton
Investering€ 5.000.000 (gedeeld met Ecopower)
Aantal Bronsgroen aandelen4000
Eigenaarschap coöperanten50% (gedeeld met Ecopower)
Bouwjaar/ingebruiknamevoorjaar 2028

Met de komst van de twee nieuwe coöperatieve windturbines in Genk-Zuid biedt Bronsgroen inwoners en KMO’s de kans om mee te investeren in duurzame energie. Stad Genk neemt zelf een deel van de financiering op zich, en ook de Limburgse coöperatie Bronsgroen stapt mee in het project om maximaal in te zetten op lokaal draagvlak en burgerparticipatie.

Alle Genkse inwoners en KMO’s, en bij uitbreiding alle geïnteresseerden, kunnen mede-eigenaar worden door coöperant te worden bij Ecopower of Bronsgroen. Op die manier investeer je niet alleen in hernieuwbare energie, maar ook in een sociaal rechtvaardig en lokaal energiemodel.

Blijf op de hoogte over mogelijke infomomenten en updates via onze website en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan deze groene toekomst!